fbpx

Leestijd: 2 min

ux design

Van UX naar volledig design

2 min leestijd

UX Design en UI Design spelen beide een cruciale rol bij het creëren van effectieve en aantrekkelijke websites. UX Design richt zich op het optimaliseren van de gebruikerservaring, terwijl UI Design zich bezighoudt met het overbrengen van de visuele identiteit van een bedrijf. In dit artikel verkennen we de betekenis van UX Design en UI Design, en hoe ze samenkomen om een interactieve en aantrekkelijke website te creëren. We zullen ook het belang van interactieve designs bespreken en hoe deze prototypes een waardevol hulpmiddel zijn om de uiteindelijke website-ervaring te visualiseren.

Wat is een UX design?

Een UX-designer heeft als taak om de ervaring van de websitebezoeker zo optimaal mogelijk vorm te geven, met als doel de vooraf bepaalde doelstelling te bereiken. Wat wil je precies bereiken met je website? Misschien is het doel informatie overbrengen of diensten/producten verkopen. Door een logische klantreis te ontwerpen, kan je website de bezoeker eenvoudig leiden naar het gewenste doel.

UX-design omvat dus de reis die een bezoeker op een website aflegt. Hierbij is onderzoek naar de doelgroep van groot belang. Wat wil mijn doelgroep op deze pagina zien en doen, en waarom? Deze behoeften noemen we gebruikersverhalen, die belangrijke criteria vormen de eisen waaraan een website moet voldoen. Bij UX-design worden deze gebruikersverhalen omgezet naar een visuele gebruikerservaring door middel van wireframes. Wireframes zijn eenvoudige schetsen van een webdesign. Hierbij wordt niet gekeken naar de huisstijl van een bedrijf, maar puur naar de navigatie van de gebruiker door de website. Door het testen van wireframes kan er een optimale gebruiksvriendelijkheid van de website worden ontworpen. Dit is cruciaal voor websites die willen voldoen aan de WCAG regels. Pas daarna komt het aspect van het overbrengen van de gewenste sfeer van de website aan bod.

Wat is UI-design?

UI-design stelt je in staat om de identiteit van je bedrijf over te brengen. Dit omvat aspecten zoals lettertypen, kleuren, knoppen, graphics en diagrammen. Bij UI-design blijft gebruiksgemak centraal staan, maar wordt het gebruikt om de UX om te zetten naar een nette, overzichtelijke en aantrekkelijke website. In deze fase wordt het gewenste gevoel dat je wilt overbrengen met de huisstijl van je bedrijf toegepast op het oorspronkelijke UX-ontwerp.

 

Interactieve designs

Een UX- en UI-design beginnen met een plat, niet-interactief ontwerp. Met ontwerptools voor web design, zoals Figma of Adobe XD, kunnen ontwerpen worden omgezet naar prototypes. Zo weet de ontwikkelaar precies welke kleur een knop moet krijgen als de gebruiker ermee interacteerd, zoals bijvoorbeeld een hover-effect (waarbij de muis over een element beweegt) of wanneer de gebruiker ergens op klikt. Een interactief design is handig voor ontwerpers om aan de klant te laten zien hoe de uiteindelijke website eruit zal zien. Het komt dichter bij de werkelijke ervaring die de website zal bieden na de ontwikkeling, waardoor het gemakkelijker te begrijpen is.

In conclusie speelt UX-design een cruciale rol bij het optimaliseren van de website-ervaring voor bezoekers. Door het ontwerpen van een logische klantreis en het begrijpen van de behoeften van de doelgroep, kan een UX-designer de website zo vormgeven dat deze bezoekers moeiteloos naar hun gewenste doelen leidt. Dit omvat het vertalen van gebruikersverhalen naar visuele gebruikerservaringen met behulp van wireframes, waarbij de focus ligt op de navigatie en gebruiksvriendelijkheid van de website. Vervolgens komt UI-design om de hoek kijken om het gevoel van een merk over te brengen. Door de samenwerking van UX- en UI-design kunnen websites gecreëerd worden die niet alleen gebruiksvriendelijk zijn, maar ook een aantrekkelijke en consistente visuele ervaring bieden voor de bezoekers.

Is de website gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk? Ga ook creatief om met je content. 3 manieren om je website te verbeteren door polls en video’s te gebruiken

Ook een UX of UI nodig?

Informeer naar de mogelijkheden

Bel Eva

Bekijk hier hoe dit wordt toegepast bij Verf Plaza

Bekijk de website

Onze nieuwsbrief krijgen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief om gelijk te horen wanneer er nieuwe artikelen zijn verschenen.

Joep en Laurens terug naar het tekenbord van Twize