Dynamische vragenlijsten voor vitaliteit in de arbeidsmarkt
Vitaliteit is een hot-topic in de arbeidsmarkt. Omdat voorkomen beter is dan genezen is er bij bedrijven een grote vraag naar tools om inzichtelijk te krijgen wat de mentale en fysieke gesteldheid is van het personeel.
Voor onder andere Menzis, Unica, Spaarne Gasthuis en Marel is er in samenwerking met Inhealth een scan ontwikkeld waar aan de hand van een aantal, zelf in te richten vragenlijsten en thema’s, de vitaliteit van een bedrijf goed in kaart kan worden gemaakt.
Maak lastige onderwerpen bespreekbaar
Als er trends binnen deze uitkomsten worden geconstateerd kan het beleid worden aangepast binnen een bedrijf. Als er bijvoorbeeld sterk behoefte is aan thuiswerk beleid en dit niet aanwezig is, kan dit bespreekbaar gemaakt worden.
Een bijkomend doel is om de conversatie te starten tussen bedrijf en werknemers en werknemers onderling.
Vervolgens rollen hier een aantal zaken uit:
- Een gepersonaliseerde rapportage
- Mogelijkheden om contact op nemen met een professional of leidinggevende om de uitkomsten te bespreken
- Een aanbod in de vorm van informatie, cursussen, tips en advies ** Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ‘stoppen-met-roken’-cursus voor degenen die roken en collectieve kortingen voor sportscholen of voedingsadvies, maar ook tips over hoe om te gaan met stress of andere psychische uitdagingen.
Slimme keuzes als basis
Omdat onze weapon of choice vaak WordPress is, is er dan ook voor dit vraagstuk besloten om deze als basis te kiezen. Het product is uiteindelijk een plugin geworden waarin goed is gekeken hoe de inrichting van de portalen aansluit bij de workflow van het WordPress CMS. Een bijkomend feit is dat er gemakkelijk content pagina’s konden worden bijgezet om meer informatie te verschaffen over het desbetreffende vitaliteitsprogramma.
Voor een scan die we voor Menzis hebben mogen bouwen zijn wat extra modules gebouwd. Daar was behoefte aan inzicht in eventuele kostenbesparingen bij het verlagen van verzuim en de baten bij het verbeteren van het werkvermogen. Door een vergelijking te maken binnen de sector waarin dit bedrijf zich bevindt en landelijke TNO gegevens kan er gelijk worden gezien wat de huidige stand van zaken is ten opzichte van andere bedrijven binnen dezelfde sector.